Mi primer mes en Madrid - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Chantal Tilburg - WaarBenJij.nu Mi primer mes en Madrid - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Chantal Tilburg - WaarBenJij.nu

Mi primer mes en Madrid

Door: Chantal van Tilburg

Blijf op de hoogte en volg Chantal

14 September 2015 | Spanje, Madrid

¡Buenas noches chicos!

Mijn eerste maand in Madrid zit er alweer op. Het leven in Madrid, de Spaanse taalcursus en mijn eerste stagedagen bij IBM; ik zal jullie op de hoogte brengen!

De laatste week van augustus was voor mij de laatste week van de intensieve Spaanse taalcursus. Ik heb een certificaat op level A1 in ontvangst mogen nemen en heb besloten om de Spaanse cursus te verlengen met 12wkn, waarin ik op dinsdag en donderdagavond (naast mijn stage) Spaanse les zal volgen. Ik vind het zo’n mooie taal en ik wil het heel graag leren, maar moeilijk is het wel. Ik merk dat ik kleine gesprekjes beetje bij beetje gemakkelijker kan volgen, maar ik ben er nog lang niet. Als ik mijn Spaans vergelijk met mijn Engels (wat natuurlijk nergens op slaat), weet ik dat ik nog een HELE lang weg te gaan heb. Maargoed, je moet altijd je ambities blijven hebben.

Ondertussen heb ik er een aantal nieuwe huisgenootjes bij! Eind augustus kwamen Simon (uit Zwitserland) en Sebastian (uit Duitsland) hier aan in het studentenhuis. We zijn diezelfde week met z’n drieën tapas gaan eten aan Plaza Mayor en hebben samen gekookt (Mexicaanse taco’s stonden op het menu). Begin september kwam Isa hier aan. Isa komt ook uit Nederland en zit hier ook via MadridStudents. Afgelopen week kwamen er nog een meisje uit Panama en een Spaans meisje aan. Het is nu een stuk gezelliger in ons studentenhuis :)! Isa en ik koken vaak samen en we hebben afgesproken dat we elke zondag met z’n 4en koken (Isa, Simon, Sebastian en ik). Jeej zondag-huisavond, haha reuze gezellig is dat altijd. Sebastian kwam ook nog op het idee om allemaal gerechtjes uit eigen land te gaan koken, cliché, maar daarom niet minder leuk.

Het leven hier gaat zijn gangetje en het begint allemaal te wennen. Het voor het eerst op mezelf wonen went; boodschappen doen, koken en (af)wassen.. We hebben een schoonmaakster in het studentenhuis die zorgt voor de gezamenlijke ruimtes, lucky us. Mijn kamer is echt een fijn stekkie geworden en zoals Mama op FaceTime zegt: ‘echt een Chantal kamer’. Ook het wonen in het centrum van Madrid begint te wennen; de drukte op straat waar ik ’s nachts doorheen slaap, de bedelaars die in de metro en op terras continu op je af komen, de mannen op straat ('hola guapa'), het late avondeten, de ‘café con leche por favor’, die gekke Spanjaarden die geen stofzuiger in huis hebben (lees: sta ik hier te vegen met veger en blik) en niet te vergeten: de overvolle metro in de ochtend (ik weet ondertussen precies welke coupé het ‘rustigst’ is). En dan het Spaanse klimaat dat natuurlijk geen straf is… Eind augustus was het hier zo’n 30-35 graden, nu is het hier dagelijks 25-30 graden en ’s nachts koelt het af. Kortom, ik vind het heerlijk hier in de stad en ik begrijp heel goed waarom er zoveel mensen verliefd worden op Madrid.

Op dinsdag 1 september ging mijn stageperiode bij IBM van start. De eerste 3 dagen waren introductiedagen waar ik samen met Bas (die ik al heb leren kennen hier in Madrid en ook stage loopt bij IBM) heen ben gegaan. Het waren leerzame dagen met veel presentaties over het bedrijf. Wat doet IBM? Wat betekent IBM voor de wereld? Wat doet IBM op onze locatie Plaza Cronos in Madrid? Er ging een wereld voor me open! Ook heb ik kennis gemaakt met mijn team, mijn laptop gekregen en een kijkje genomen door het enorme gebouw. Na de introductiedagen viel ik met mijn neus in de boter; op vrijdag stond er namelijk een personeelsuitje op de planning en ik mocht mee! Wat een geluksvogel ben ik ook. We zijn met het team een dag naar het dorpje Serranillos del Valle (zuid van Madrid) geweest. Daar hebben we ontbeten, gewandeld door de omgeving, op terras gezeten met drankjes en tapas en als afsluiting hebben we ge-BBQ’t bij een collega thuis. Het was een geslaagde dag en een leuke manier om mijn collega’s ‘wat beter te leren kennen’.

Afgelopen week was mijn eerste full-time week binnen IBM. ’s Morgens vertrek ik iets na 8’en van huis om naar het metrostation La Latina te lopen. Vanaf daar pak ik de metro (25min) richting mijn stage en dan in het nog zo’n 5min lopen. Bij IBM werk ik als ‘Accounts Receivable Analyst’ in het Benelux Cash Collection-team. Mijn collega’s spreken Nederlands, Spaans, Engels en Frans; de meeste van hen zijn dus ook Nederlands. Op dit moment volg ik een training waarin ik elke dag bij een andere collega aan het bureau zit en uitleg krijg over de dagelijkse bezigheden, het systeem waar IBM mee werkt en de databases. Het is nog best ingewikkeld allemaal omdat ik zoveel informatie op me af krijg, maar het is wel erg leerzaam en gelukkig is het team erg behulpzaam. Ik heb nu ook mijn eigen IBM e-mail adres, telefoonnummer en pasje. Haha een echte IBM’er zal ik maar zeggen ;)!

Op dinsdagen en donderdagen volg ik nu Spaanse lessen van 19.00u tot 21.00u. We hebben Spaanse les met z’n 5en, waaronder nog 2 Nederlanders, een Duitse en Koreaanse. Vanaf mijn stage pak ik de metro naar de talenschool en vanaf daar loop ik ’s avonds naar huis.

Naast de Spaanse taalcursus en mijn stage bij IBM zijn er natuurlijk ook genoég andere dingen die ik heb gedaan in Madrid. Vele avonden op terrasjes gezeten met een groepje Nederlanders. We hebben onze favoriete tentjes, waar bijvoorbeeld een klein biertje €0,40 kost en een halve liter bier €1,20. De avonden stappen… Zo zijn we bijvoorbeeld nogmaals naar de Fuckin’ Monday party geweest en hebben Lisa (klasgenootje uit Groningen) en ik de Pub Crawl gedaan, waar we uiteindelijk waren beland in een mooie discotheek genaamd Shôko. Isa en ik gaan ook vaak samen opstap, we zijn laatst wezen stappen in club Joy, een chique tent met een aantal verdiepingen en goede muziek. We hadden die avond 2 jongens leren kennen die ons meenamen naar het VIP podium. En afgelopen zaterdag zijn we samen opstap geweest in Club Moondance. Het leuke aan het stappen hier is dat je ontzettend snel met andere (internationale) studenten in contact komt. Na het stappen geen patatje mayo bij de FEBO, maar Spaanse churros con chocolate. Op dinsdag eet ik regelmatig bij de Taco Bell, op dinsdagen kun je namelijk één taco en één bier krijgen voor €1! Ik ben ook nog uit eten geweest met Lisa, heerlijk gegeten op een gezellig dakterras met het uitzicht over de kleurrijke wijk La Latina. Naast de borrels, het eten en het stappen heb ik ook het Retiro Park bezocht en zijn Isa en ik naar het bekende El Rastro geweest; dé vlooienmarkt van Madrid.

Ik heb nu een Spaans telefoonnummer (+34 663 536 617) waarop ik bereikbaar ben voor bel en sms. Mijn Nederlandse 06 blijf ik gebruiken voor Whatsapp. Aanstaande vrijdag komen Mama en Hil hier aan in Madrid!!! Ik kijk er erg naar uit en Mama neemt suikerbrood voor me mee (dat mis ik nu al). Nog maar 4 nachtjes slapen!

Tot de volgende keer!

Liefs van Chantal

• 15 September 2015 - 07:42

Suzanne:

Ha lieve nicht,
    Wat er geweldig mooi reisverslag...
    Ik heb er echt van genoten!! Haha...
    Je lijkt op iemand en neeeeejjjjj niet op mij haha....
    Geweldige ervaringen en wat leuk dat je nog doorgaat met je Spaanse les,
    Echt toppie... Kun je straks gesprekken met Dani gaan volgen..
    Geniet van alles, heel veel plezier mt je mammie en succes met stage!

Liefs Suus, Nico en Job xx

• 15 September 2015 - 09:01

Nanette:

He lieverd! Ik moet al lachen om die zus van me. Je verhalen zijn zo herkenbaar, erg leuk om te lezen! En ja wat betreft het spaans, op een gegeven moment wordt het echt een stuk makkelijker. Ik ben trots op jou en kom graag nog een weekendje churros con chocolate eten.

Heel veel plezier en geniet! Cuídate mucho, un abrazo grande.
    Xx Nanette

• 15 September 2015 - 12:13

Esther:

Wat klinkt het allemaal heerlijk! Fijn om te weten dat er nog zo'n avonturierster in de familie zit haha.
    En laat me raden; IBM, databases...Lotus notes!! (arggh the memories! ;)

Lekker genieten en ben benieuwd naar je volgende verhaal!

Esther

• 15 September 2015 - 13:10

Ad :

Hej Chantal.

Altijd leuk om die verslagjes van jouw te lezen. Voor mij als jouw "oom" is het altijd leuk om te zien en te lezen hoe jullie "nichten en neven" over de wereld zwalken en daar allerlei dingen meemaken. Marcia en Kristian zijn vorige week thuisgekomen uit Vietnam en Cambodja, Milou had een Big Fat Greek Wedding op Samos vorige week en Eelco en Mylene gaan in november naar Vietnam. Tim die de techniek verzorgd op vele festivals m.a.w. we hebben een drukke familie gekregen. Ik weet nog goed dat Anneke en ik voor het eerst en als eerste van de familie met het vliegtuig op vakantie gingen naar Spanje. Dat was een hele happening dat je toen met het vliegtuig ging en het maakte niet uit waar naar toe. Het vliegtuig was een Caravelle een de bestemming was Girona. Franco was toen de baas in Spanje (het was een dictator) en het was not done om naar Spanje te gaan in die tijd. Ik ben ook wel eens in Verona geweest maar daar houdt het op. Nu vliegen jullie alle kanten op en komen terug met mooie verhalen. Geniet van alles wat je meemaakt en succes op je stage.

Groet en Kus Ad en ook van Anneke

• 15 September 2015 - 17:51

Hannie:

Hee Chantal,
    Met je mooie en leuke verhalen beleven we je tijd in Madrid met je mee. Ik geniet dan ook van jouw avonturen. Veel plezier nog en werk ze!
    Kus Hannie vanuit Las Vegas.

• 15 September 2015 - 18:11

Betty:

Ha lieverd! Je schrijft weer zoals je praat en ik geniet van je schrijfstijl! Vrijdag aanstaande gaan er elkaar weer zien! Hil en ik zijn al aan het aftellen jou te ontmoeten en kennis maken met al het nieuwe wat op jou pad is gekomen in deze mooie stad Madrid. Tot dan lief, dikke kus mama xx

• 15 September 2015 - 18:15

Pake En Beppe:

Lieve Chantal,
    Dat was weer genieten van je prachtige reisverslag uit Madrid.
    Het voelt of je heel dichtbij bent.
    Succes verder met je stage en je Spaanse cursus.
    En natuurlijk veel plezier met al die nieuwe mensen die je daar hebt ontmoet.
    Dikke kus van pake en beppe

• 15 September 2015 - 22:47

Gerard En Ans :

hoi lieve Chantal, net jou verhaal gelezen . Wat klinkt het geweldig maar wel soms ook heel druk voor je . Spaans leren zal niet makkelijk zijn maar ook jij kan dat . En dan ook je stage weer erbij maar wel fijn dat mama even jou ook op komt zoeken . Hoop dat jullie ern paar fijne dagen hebben . Doe ze de groetjes en heel veel plezier liefs van ons .